Türkiye’yi ilk defa mı ziyaret ediyorsunuz? Ziyaretinizin amacı nedir? 15 yıldır Kanada Küresel İlişkiler Departmanı’nda görevliyim ve ticari ilişkiler, ekonomi ve ticari anlaşmalar üzerinde... Crista McInnis Sorularımızı Yanıtladı.

crista-mcinnis-roportaj

Türkiye’yi ilk defa mı ziyaret ediyorsunuz? Ziyaretinizin amacı nedir?

15 yıldır Kanada Küresel İlişkiler Departmanı’nda görevliyim ve ticari ilişkiler, ekonomi ve ticari anlaşmalar üzerinde çalıştım. Şu anda Türkiye’yle ve bölgedeki diğer ülkelerle olan ekonomik ilişkilerimiz üzerine çalışan küçük bir ekibi yönetiyorum. Ekibin buradaki deneyimleriyle ilgili bir fikir sahibi olmak, iki yönlü ekonomik işbirliği için Türkiye’de mevcut bulunan fırsatları görebilmek ve başkonsolosluktaki meslektaşlarımın, Kanadalı ve Türk işletmeler arasındaki işbirliği olanakları üzerine yaptıkları mükemmel çalışmalarından bir şeyler öğrenmek amacıyla, Türkiye’de aktif olan bazı Kanadalı işletmelerle buluşmak üzere Türkiye’ye geldim.

Eğitim geçmişinizi ve hükümet hizmetlerinde görev almak isteyen kadınlara vereceğiniz tavsiyeleri bizlerle paylaşır mısınız?

Ben Sosyal ve Beşeri Bilimler bölümünde okudum. Bu, teknik veya bilimsel bir program değil, bir sanat programıydı. Bu müfredat programının, eleştirel düşünmede, sorun çözmede ve iletişimde iyi bir eğitim sağladığını gördüm. Bence bu üç kabiliyet, hangi kariyeri izlemek isterseniz isteyin, oldukça önemli. Her ne iş yapıyor olursak olalım, fikirlerimizi; neyde aynı kanıda olduğumuzu ve nerelerde fikir ayrılıklarına gittiğimizi açıklamak zorundayız. Ancak, bilim ve teknoloji alanında teknik ve yetenek gerektiren eğitimlerden yararlanan birçok arkadaşım ve meslektaşım da var ve bu da paha biçilemez bir şey. Sürekli değişen bir dünyada yaşıyoruz ve teknolojileri, birçok problemi çözmekte giderek daha çok kullanacağız. Bence teknik uzmanlığını iletişimdeki yetenekleriyle bir araya getirmeyi başaran kadınlar, işverenlerine ve toplumlarına büyük bir değer katacaklardır. Eğer genç kadınlar bu becerileri bir araya getirebilirlerse, kendilerine birçok kapı açacaklardır.

Kanada’da kadınların çalışma ortamındaki yerlerini nasıl tanımlarsınız?

Bence genel olarak Kanada’daki çalışma ortamı kadınlara olabildiğince sıcak bakıyor. Kadınların işgücüne olan katılımları oldukça fazla ve Kanada’daki yönetici pozisyonlarında kadınların temsil ettiği dilimde gelişmeler oldu. 2009 yılında, tüm yöneticilerin yaklaşık %37’sini ve üst düzey yönetim pozisyonlarında bulunanların yaklaşık %30’unu kadınlar oluşturuyordu. Elbette ki, bu durum daha da gelişebilir, ancak yine de oldukça cesaret verici. Kanada’ya eğitim almak için seyahat eden genç kadınların işgücüne olan katılımlarına dair birçok olumlu örneğin bulunduğunu düşünüyorum.

 

1990’ların başından beri kadınlar, üniversite lisans programlarına kayıt olan tam zamanlı öğrencilerin çoğunluğunu oluşturdular. Size göre, iş hayatında bir yer edinebilmeleri açısından eğitimin kadınlar için olan önemi nedir?

İster bir astronot veya bir hakim olmayı, ister kendi şirketinizi kurmayı, makine tamir etmeyi, sağlık hizmeti sunmayı veya herhangi başka bir kariyere sahip olmayı dileyin, size, kendi kişisel başarınıza ulaşmanıza yardımcı olacak fırsatlar ve seçimler sunan şey eğitimdir. Özellikle kadınlar açısından, eğer eğitime erişme şansınız varsa, kendiniz için birçok kapı açabiliyorsunuz. Ekonomik açıdan refahınızı garanti altına alıyor ve ailenize ve toplumunuza katkıda bulunabildiğinizden emin oluyorsunuz.

Dört çocuğunuz var. Kaç yaşındalar? İşinizi ve ev yaşamınızı nasıl bir arada yönetebiliyorsunuz?

Bu gerçekten güzel bir soru. İki oğlum ve iki kızım var; Jeremy 18, Manuel 15, Lauren 3,5 yaşında ve bebeğim Arianna ise henüz 18 aylık.

Her ailede olduğu gibi, ben de tüm sorunlarla tek başıma uğraşmıyorum. Eşimin desteğine ve harika birer bebek bakıcısı olan oğullarımın yardımına sahip olduğum için çok şanslıyım. Ancak aynı zamanda toplumumun desteğine de sahibim. Kanada’da, çalışan anne ve babalar son derece şanslı. Çocuklarımızın doğumundan sonra, doğum izni veya ebeveyn izni alma hakkına sahibiz. Anneler, çocukları doğduktan sonra 17 haftalık bir doğum izni alma hakkına ve her iki ebeveynden biri de, doğduklarından sonraki ilk yıllarında küçük çocuklarına bakabilmeleri için 35 haftaya kadar ebeveyn izni alma hakkına sahipler. Bu süre içerisinde devlet size maaşınızın bir kısmını ödüyor.

Ayrıca Kanada’da, ebeveynler işlerine geri döndükleri zaman devreye giren mükemmel bir çocuk bakımı hizmeti olduğu için gerçekten çok şanslıyız, bu da oldukça önemli bir nokta.

Kanada ulusunu şekillendirmiş kadınlar, olağanüstü başarılara sahipler. Sizin hayranlık duyduğunuz kadınlardan bazıları kimlerdir?

Roberta Bonder’a büyük bir hayranlık duyuyorum. Bonder uzaya giden ilk Kanadalı kadın astronottu ve gerçekten de mükemmel bir insan. İşiyle ve uzay istasyonuna yaptığı yolculukla ilgili çok güzel vecizeleri var. Büyük ihtimalle beş farklı diploması var; aynı zamanda bir hayvanbilimci, biyolog, gerçekten de muhteşem.

Söylediği sözlerle bulunduğu yerden aşağıya bakıp da dünyayı gördüğünde, global bir toplum olarak, dünyanın tüm kültürlerine ait kaynaklara ve becerilere gerçekten çok ihtiyacımız olduğunu, ihtiyaç duyduğumuz her şeyin tek bir kültürde bulunamayacağını ve hepimizin hepimize ihtiyacı olduğunu vurgulamış.

1990’ların başından beri kadınlar, üniversite lisans programlarına kayıt olan tam zamanlı öğrencilerin çoğunluğunu oluşturdular

Son yıllarda Kanada, Türk öğrencilerin yurtdışında en çok okumak istedikleri yerlerden biri haline geldi. Kanada’yı mükemmel bir eğitim yeri yapan nedir?

Kanada’da okuyan Türk öğrenciler, her gün İngilizce veya Fransızca konuşarak yaşayıp çalışma fırsatı bulacakları için, dil yeteneklerini geliştirecekleri ve mükemmel bir eğitim kazanacakları fevkalade kalitedeki okullardan yararlanacaklar. Ayrıca, Türk öğrencileri Toronto, Montréal ve Vancouver’a daha aşina olsalar da, onları, Kanada’nın daha küçük toplumlarından bazılarında yaşamayı ve okumayı düşünmeye teşvik etmek isterim. Atlantik Kanada boyunca ve merkez Kanada’da, şehir dışında ve British Columbia’da, Türk öğrenciler için gerçekten eşsiz ve zengin deneyimler sunan çok sayıda daha küçük okullar bulunuyor.

Kişisel olarak Türkiye’nin beğendiğiniz yönleri nelerdir?

Türkiye’ye gelmek, sizin o güzel sokaklarınızda yürüyüp, İstanbul’daki, ister Osmanlı İmparatorluğu’ndan yahut Bizans İmparatorluğu’ndan kalma olsun, ister modern zamana ait olsun, o inanılmaz mimarinizi görmek benim için çok değerli bir deneyim oldu. Ayrıca Türkleri çok sıcakkanlı, zeki ve girişimci kimseler olarak görüyorum.

Atlantik Kanada boyunca ve merkez Kanada’da, şehir dışında ve British Columbia’da, Türk öğrenciler için gerçekten eşsiz ve zengin deneyimler sunan çok sayıda okul bulunuyor.

Kanada konuksever bir ülke ve insanları da diğer kültürlere oldukça açıklar. Kanadalılar Türklere nasıl bir gözle bakıyorlar? Türkler Kanada’da okudukları sürece mutlu olabilirler mi?

Bana kalırsa, özellikle de kalabalık Türk toplumlarının bulunduğu Montréal, Toronto ve Ottawa gibi yerlerde, Kanadalılar Türkleri oldukça sıcakkanlı buluyorlar. Kanada’ya okumaya gelen Türk öğrenciler, kışlarımız biraz soğuk olsa da, Kanadalılar tarafından sıcak bir biçimde karşılanmayı bekleyebilirler.

Türkan İBİŞ İNCE / EduLife Canada Yayın Koordinatörü