Tüm renklerin bir arada özgürce yaşayabildiği tek yer gökkuşağı sanırdım, bir de Kanada varmış. Kanada benim gökkuşağı ülkem ve ben buraya içimdeki gizli hazineyi... Benim Hikayem

Tüm renklerin bir arada özgürce yaşayabildiği tek yer gökkuşağı sanırdım, bir de Kanada varmış. Kanada benim gökkuşağı ülkem ve ben buraya içimdeki gizli hazineyi bulmaya geldim.

benimhikayem

Bulabilmek için aramak gerek. Beni buraya getiren arayış sürecim üniversite yıllarımda başladı. Beslenme ve Diyetetik öğrencisiydim, beslenmeye âşıktım ve insan vücudunu daha kapsamlı öğrenmek istiyordum ama bölümüm bu isteğimi karşılamıyordu. Bunun üzerine Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü ile çift anadal yapmaya karar verdim.

En sonunda hem fizik tedavi uzmanı hem de diyetisyen olmuştum ancak hala eksik bir şeyler vardı. Hocalarımdan dinlediklerim, kitaplardan okuduklarım güzeldi ancak bana yetmiyordu. Çünkü kitaplarda olmayan şeyleri merak etmeye başlamıştım.

Araştırmalar yapmak, sorularıma cevaplar bulmak yani bir bilim kadını olmak istiyordum. Ancak ne yazık ki güzel ülkemde üniversitelerin araştırma için ayrılan bütçeleri çok kısıtlı olduğundan Kanada üniversiteleri hayallerimi gerçekleştirebilmem için biçilmiş kaftandı. Ailem mastır için Avrupa veya İngiltere’de bir üniversiteye gitmemi istedi çünkü Kanada onlar için çok uzak ve soğuk bir ülkeydi. En başta kızlarını dünyanın öbür ucuna göndermek istemediler ise de sonra ikna oldular.

Fakat benim açımdan bir bilim kadını olabilmek kadar, hayatımın geri kalanını geçireceğim bu ülkede evimde hissetmek de çok önemliydi. Kanada Kültür Merkezi ile görüşmelerimden ve internette yaptığım araştırmalardan çıkan sonuç, Kanada’nın kendi vatanımdan sonra dünyada evimde hissedebileceğim tek ülke olduğuydu. 23 Şubat 2016’dan bugüne kadar Kanada’nın Ontario eyaletinde yaşadıklarım bu sonucun çok doğru olduğunu kanıtladı. Uçaktan indiğim andan kalacağım eve gidene kadarki birkaç saatlik süreçte bile insanların güler yüzlülüğünden ve yardım severliğinden inanılmaz etkilenmiştim.

London, Ontario’da, Western Üniversitesi’nde Cultureworks School’un akademik İngilizce programına katılıp 6 ay boyunca akademik İngilizce dersleri aldım. Cultureworks’ün akademik İngilizce programı 7 kurdan oluşuyor. Başlangıçta sizi sınava alıyorlar ve seviyeniz belirleniyor.

5. kura kadar her ne kadar akademik İngilizce odaklı olsalar da genel İngilizcenizi geliştirmek adına da faydalı dersler alıyorsunuz. Ancak 6. ve 7. kurda dil bilgisi ve benzeri dersler olmuyor. “Akademik araştırma nasıl yapılır?”, “Doğru alıntılama ve özetleme ile bilgi hırsızlığından nasıl kaçınabiliriz?”, “Doğru akademik kaynağa nasıl ulaşabiliriz?”, “Etkili akademik okuma nasıl yapılır?” sorularına cevaplar buluyorsunuz ve akademik yazmayı geliştirmeye yönelik dersler alıyorsunuz.

Bütün bu 7 kurda var olan ve beni çok şaşırtan şey ise eleştirisel düşünme “critical thinking” konusunu çok fazla önemsiyor olmaları oldu. Derste dinlediklerimi, kitapta okuduklarımı birebir olarak sınav kağıdına geçirebilme amacıyla masa başında geçirdiğim onca yıldan sonra, bir anda birileri bana bir şeyler öğretiyor ve onları eleştirmemin çok önemli ve gerekli olduğunu söylüyordu. İşte ben bunu eğitim hayatımın devrimi olarak tanımlıyorum ve bu devrimin gelecekteki akademik hayatımın temel taşlarından biri olacağını düşünüyorum.

Yurt dışında eğitim almak isteyen herkesin ilk aklına takılan sorulardan biri haklı olarak dil! Cultureworks bu anlamda çok önemli çünkü Kanada’nın seçkin üniversiteleriyle anlaşmaları var. Anlaşmalı üniversiteler Cultureworks’ten mezun olan öğrencileri dil gerekliliğini sağlamış olarak görüyor. Benim kabul aldığım Mount Saint Vincent Üniversitesi anlaşmaları olmadığı halde Cultureworks serti kamı kabul edeceklerini söyledi.

Bunu Cultureworks yetkilileri ile paylaştığımda buna benzer durumlarla daha önce de karşılaştıklarını ve bundan mutluluk duyduklarını söylediler. Kanada’da eğitim almak isteyenlere tavsiyem, dil konusunda yetersiz olduklarını düşündükleri için asla bu hayallerinden vazgeçmesinler. Cultureworks koşullu kabule aracılık eden okullardan sadece birisi. Yani dil bilmeseniz bile Kanada üniversitelerinden koşullu kabul alma şansınız var ve Kanada Kültür Merkezi bu konuda son derece tecrübeli. Sizleri beklentileriniz ve hayalleriniz doğrultusunda yönlendirip hayal ortaklarınız olacaklarından şüphem yok.

“Kanada çok soğuk değil mi?”, “Gurbette yapamazsın, sen bir seneye dönersin.”, “Bu İngilizceyle nasıl okuyacaksın oralarda?” gibi cümlelerle şevkinizi kırmaya çalışacakların sayısı bunca çokken, hayal ortakları edinmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Sevgili danışmanım Türkan İbiş, benim sadece danışmanım değil aynı zamanda hayal ortağım oldu.

Türk ve/veya Müslüman olduğunuz için burada kötü bir muamele görebileceğinize dair endişeleriniz varsa gönül rahatlığıyla bu gökkuşağı ülkesinin, sizin farklılıklarınızı zenginlik olarak göreceğini söyleyebilirim.

Evet, Kanada’da hava çok soğuk ama bana göre kötü hava yok, kötü seçilmiş kıyafet, hatalı planlanmış konaklama var. Konaklayacağınız yerin otobüs durağına çok yakın olmasına da dikkat ettiğiniz takdirde Kanada’da öğrenci olmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Kanada’da ilkbaharı ve yazı geçirme şansı buldum. Rengarenk kuşları, muhteşem doğası ile yeryüzündeki cenneti yaşadığımı söyleyebilirim. Kanada’nın kış mevsiminin bu kadar yoğun karlı olmasının sebebinin, ilkbahar ve yazın muhteşemliğini biraz olsun dengeleyebilmek için olduğunu düşünüyorum.

benimhikayem2

Türk ve/veya Müslüman olduğunuz için burada kötü bir muamele görebileceğinize dair endişeleriniz varsa gönül rahatlığıyla bu gökkuşağı ülkesinin, sizin farklılıklarınızı zenginlik olarak göreceğini söyleyebilirim.

Eylülde beslenme alanında mastır eğitimime başlamak için Halifax’a taşındım. Kanada’da sonbaharı da yaşamak için sabırsızlanıyorum. Heyecanımın ve mutluluğumun yanı sıra içimde yeni bir şeylere başlamanın korkusu da var. Hayatımda attığım her adımda içimdeki mutluluk kadar korkuyu da dikkate aldım. Çünkü biliyorum ki beni mutlu eden şey aynı anda korkutuyorsa ve ben bu korkuya rağmen o şeyi yapmaya hala devam ediyorsam doğru yoldayım demektir. Bugüne kadar hep böyle oldu, bundan sonra da böyle olacağını biliyorum.

Gökkuşağı ülkesi Kanada’da, içimdeki hazineyi bulup dünyayı daha güzel bir yer yapabilme hayali kuruyorum. Bu hayali benimle paylaşan, benimle heyecanlanan tüm hayal ortaklarıma selam olsun. İyi ki varsınız.

Didem Şahin

EduLife Canada Magazine