Lise eğitimini yurtdışında devam ettirmek hiç kolay bir karar değil; fakat öğrenci, sorumluluk sahibi ve istekliyse, aile de duygusal olarak buna hazırlıklıysa bu çok... Kanada’da Lise Eğitimi

 Lise eğitimini yurtdışında devam ettirmek hiç kolay bir karar değil; fakat öğrenci, sorumluluk sahibi ve istekliyse, aile de duygusal olarak buna hazırlıklıysa bu çok iyi bir seçim olabilir. 

Kanada’daki liseler dünyanın dört bir yanından öğrencileri kendilerine çekiyor,çünkü Kanada liselerinde okuyanlar kaliteli bir eğitimi, dünyanın en güvenilir ve yaşanılır ülkesinde alıyorlar. Burası, gelen yabancı öğrencilerin %95’inin memnun kaldığı bir ülke. Öğrencinin yetenek ve ilgi alanlarına göre seçmeli derslerin sunulduğu lise müfredatının, sadece Kanada’daki üniversiteler için değil tüm dünya ülkelerindeki üniversiteler için farklı eğitim programlarını (IB: International Baccalaurate ve AP: Advanced Placement) içermesi ise bir diğer avantaj.

Kanada’da aynı kalitede eğitim sunan devlet liseleri ve özel liseler mevcut. Konaklama da dahil olmak üzere, eğitim maliyetinin bir senelik ücreti 18.000-25.000 Kanada doları arasında değişmektedir. Kanada doları’nın Amerikan doları’ndan %30 daha ucuz olduğunu düşünürsek, Kanada’nın gerçekten ekonomik bir eğitim seçeneği sunduğunu görebiliriz.

shutterstock_136516172

Kanada’da bulunan bir liseye başvuru yapmak için, lise not dökümünüzün yanı sıra, okulunuzdan alacağınız referans ve aynı zamanda aşı ve sağlık raporlarınız istenebilir. Bazı liseler sizden dil yeterlilik isterken, pek çoğu diliniz yeterli değilse kendi bünyelerinde desteklemektedirler. Bununla birlikte, mülakat talep eden okullar da olabilir.

Öte yandan, ebeveynlerden biri eğer tam zamanlı olarak bir eğitim kurumundan aldığı öğrenci veya çalışma izniyle Kanada’da çalışıyorsa, çocukları lise eğitiminden ücretsiz olarak yararlanabilir. Örneğin, English Montréal School Board, İngilizce eğitim veren ve Montréal’de bulunan bir lise ve ebeveynler Montréal’de öğrenci vizesi ile bir dil okuluna gitseler dahi çocukların lise eğitimlerini ücretsiz olarak almalarına olanak sağlamaktadır. Eğer anne veya baba olarak İngilizce veya Fransızcanızı geliştirmek istiyor ve bir türlü zaman bulamıyorsanız, aynı zamanda çocuğunuzu lise veya ilköğretimde ücretsiz olarak okutarak bu fırsattan yararlanabilirsiniz.

Öğrencilerin Kanada liselerini seçme nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kanada’nın köklü liselerinin birinden mezun olduğunuzda üniversitelere sınavsız girme hakkı elde edersiniz.
  • Yalnızca lise eğitiminin ilk yılında değil, son iki yılında da geçiş yapabilme hakkınız vardır.
  • Konaklama açısından daha çok yatılı okullar (boarding school) tercih edilse de, güvenilir testlerden geçip özenle seçilmiş ailelerin yanında kalabilme imkânına da sahipsiniz.
  • Liseyi bitirip üniversiteye kabul edilen ve üniversiteden mezun olan öğrenciler, üç yıla kadar hem çalışma hem de oturma izni alıyor ve bunun ilk yılı tamamlandığında göçmenlik için başvuru yapabilme hakkı kazanıyor.
  • Elbette burslu eğitim imkanı da Kanada’da eğitimi cazip hale getiriyor; başarılı öğrencilere 3.000 ile 10.000 Kanada doları arasında değişen burslar verilebiliyor.