Dünyanın en konuksever ülkesi olan Kanada’ya aileler çocuklarını gönül rahatlığıyla göndermektedir.    Lisans eğitimlerini bitiren öğrencilerin üç seneye kadar çalışma imkanı bulmalarının yanı sıra,... Kanada’da Üniversite
Dünyanın en konuksever ülkesi olan Kanada’ya aileler çocuklarını gönül rahatlığıyla göndermektedir.
 
 Lisans eğitimlerini bitiren öğrencilerin üç seneye kadar çalışma imkanı bulmalarının yanı sıra, göçmenliğe başvurma şansları da var.
 
Kanada’da üniversite eğitimi almak isteyenlerin Türkiye’deki üniversite seçme ve yerleştirme sınavına girmelerine gerek yoktur.

 

Günümüzde yalnızca yurtdışından diploma almak değil aynı zamanda iş deneyimi kazanmak da önemli bir hale geldi. Kanada’da öğrenciler lisans eğitimi alırken ilk günden itibaren kampüs içinde ve dışında haftada 20 saate kadar, tatillerde ise full-time çalışma şansına sahip oluyorlar. Lisans eğitimlerini bitiren öğrencilerin üç seneye kadar çalışma imkanı bulmalarının yanı sıra, göçmenliğe başvurma şansları da var. Dünyanın en konuksever ülkesi olarak seçilen Kanada’ya aileler çocuklarını gönül rahatlığıyla göndermektedir.

Kanada üniversiteleri dünyada saygın bir yere sahip, ayrıca pek çok üniversitesi de dünyada ilk yüzde yer almaktadır. Güvenli ve konuksever bir ortamda eğitim fırsatı sunması Kanada’yı üniversite eğitimi için dünyada tercih edilen önemli bir konuma getirmiştir. Üniversitelerin lisans eğitimleri arasında pek bir fark olmadığından Kanadalılar genellikle kendilerine yakın olan üniversiteye gitmeyi tercih ederler.

Eğitim ücretleri 10.000 ila 20.000 Kanada doları arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra konaklama masrafı dahil bir senelik eğitim ve yaşam ücreti ortalama 20.000 ile 30.000 Kanada doları arasındadır.

Kanada üniversitelerine başvurular bir önceki senenin eylül ayından itibaren yapılabilir, ama pek çok üniversite online başvurularını ekim-kasım aylarında açmaktadır. Son başvuru tarihi üniversiteler arasında değişiklik göstermekle beraber, 15 Ocak itibariyle başvuruları kapanan (örneğin McGill Üniversitesi gibi) üniversiteler mevcuttur. Kontenjanlar dahilinde öğrenciler, nisan hatta bazen mayıs ayına kadar başvurularını yapabilmektedir.

Türkiye’de lise çağındaki öğrencileri en çok ilgilendiren konulardan biri, Kanada’da lisans eğitimi almanın ön şartlarıdır. Kanada’da üniversite eğitimi almak için Türkiye’deki üniversite seçme ve yerleştirme sınavına girmelerine gerek olmadığı ve orada alınan sonucun hiçbir şekilde dikkate alınmadığı en az bilinen ama öğrendiklerinde de öğrencileri ve aileleri en çok rahatlatan avantajlardan biridir.

Öte yandan Kanada, Amerika gibi SAT sınavlarını da giriş şartı olarak istememektedir. Bazı durumlarda özellikle öğrenci bir yandan üniversite sınavına çalışıp, bir yandan da derslerinde istediği başarıyı sağlayamıyorsa, bu durumda öğrencilere, SAT sınavında iyi bir not alacaklarsa bu sınava girmeleri tavsiye edilmelidir. Kanada üniversitelerine başvuru yapmak isteyen öğrencilerin en çok 11. ve 12. sınıf ilk dönem notları dikkate alınır. Bununla birlikte 10. sınıfın notlarına, öğrencinin artan mı yoksa azalan mı bir not grafiği çizdiği anlamak için bakılır. Öğrenci üniversitede hangi alanda okumak istiyorsa o bölüm için istenen derslerin not ortalaması daha büyük bir önem kazanıyor. Örneğin, mühendislik eğitimi almak isteyen bir öğrencinin genel not ortalamasının yanı sıra matematik, fizik ve kimya gibi derslerinin ortalaması çok daha önemli oluyor. Bu durumda öğrencilere verilecek en büyük tavsiye, mümkün olduğunca notlarına önem vermeleri ve notlarının artan bir grafik yansıtmasını sağlamalarıdır.

Üniversite başvurusu için gereken genel evraklar aşağıdaki gibidir. Ancak bu evrakların üniversitelere göre farklılık gösterebildiği dikkate alınmalıdır.

  • Üniversie Başvuru Formu: Büyük kısmı online olarak yapılmaktadır.
  • Başvuru Ücreti: 35 ila 150 Kanada doları arasında değişmektedir.
  • Lise Not Dökümü (Transcript): Genelde kapalı ve mühürlü zarfta istenmektedir.
  • Lise diploması: Mezun olduktan sonra tercüme edilip gönderilmesi gerekmektedir.
  • CV: Akılda kalıcı, akıcı ve düzgün yazılmalıdır.
  • Niyet Mektubu: Kendinizi ve hedeflerinizi tanıtacağınız bir mektup olmalı.
  • Ek Bilgi Formu: Bölüm için istenilen ek bilgi formları dikkatle doldurulmalı.
  • İngilizce veya Fransızca Yeterlılık Sınavının Sonucu: IELTS’den 6, TOEFL’dan 80 minimum alınması gereken puanlar ve Fransızca için DELPH B2 sınav sonuç belgesi.
  • Referanslar: Bazı bölümler ve burs başvuruları için istenmektedir.
  • Portfolyo: Bölüme bağlı olarak değişir.
  • Burs Başvuru Formu: Bazı burslar için özellikle ayrı olarak doldurulması gerekmektedir.
  • Eğİitim Aldığınız Okulu Tanıtan Mektup: Eklemeniz her zaman için önemlidir.

EduLife Canada Magazine