Eğitiminiz bittikten sonra üç seneye kadar çalışma izniniz ve hemen göçmenliğe başvurma şansınız var. Her yıl 1.000 doktora öğrencisi eğitimlerinin ilk senesinde göçmenliğe başvurabilmektedir....

Eğitiminiz bittikten sonra üç seneye kadar çalışma izniniz ve hemen göçmenliğe başvurma şansınız var.

Her yıl 1.000 doktora öğrencisi eğitimlerinin ilk senesinde göçmenliğe başvurabilmektedir.

1923’ten beri dünyanın en prestijli ödüllerinden 22 Nobel Ödülü’nü fizik, kimya, fizyoloji, tıp, ekonomi, edebiyat gibi alanlarda Kanadalılar almışlardır.

Kanada’da yüksek lisansınıza başlar başlamaz kampüs dışında haftada 20 saat çalışabilir, yazları da tam zamanlı çalışabilirsiniz. Eğitiminiz bittikten sonra üç seneye kadar çalışma izniniz ve hemen göçmenliğe başvurma şansınız var. Öte yandan, özellikle doktora öğrencileri, eğitimlerinin ilk senesinde bile göçmenliğe başvurma hakkına sahiptirler. Her yıl 1.000 doktora öğrencisi eğitimlerinin ilk senesinde göçmenliğe başvurabilmektedir. Göçmen olduktan sonra eğitim ücretleri dörtte bir oranında düşmektedir.

1923’ten beri dünyanın en prestijli ödüllerinden 22 Nobel Ödülü’nü fizik, kimya, fizyoloji, tıp, ekonomi, edebiyat gibi alanlarda Kanadalılar almışlardır. Kanada üniversitelerinin araştırma alanında da gösterdiği özenin ve yatırımın dünya çapında bir göstergesi olan başarıları, buranın yüksek lisans için en çok tercih edilen ülke olmasına sebep olmuştur. Kanada üniversitelerinin diplomaları dünya çapında saygın bir yere sahiptir. Son teknolojilere sahip laboratuvarları, özel sektör ve devlet tarafından araştırmalarının destekleniyor olması da buradaki üniversiteleri yüksek lisans için en saygın konuma getirmiştir. Uluslararası eğitimciler genellikle araştırma ve işbirliği ortaklıkları için, çok kültürlü, güvenilir ve güzel bir ülke olan Kanada’yı seçiyor. Ayrıca Kanada, yüksek lisans eğitimi için başarılı yabancı öğrenci ve araştırmacıları da, çok özel alanlarda sunduğu 10.000’e yakın zengin bölüm seçeneğiyle kendine çekmektedir.

Eğitim sektöründe mükemmelliğiyle tanınan Kanada’nın bu alandaki itibarı kalite üzerine kurulmuştur. Ülkedeki üniversiteler dünya çapında en iyiler arasında yer almaktadır. 2012 yılında, Shanghai Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralamasında (ARWU) yer alan 100 üniversite arasında 4, QS World University Rankings’in seçtiği en iyi 50 üniversite arasında 3, en iyi 500 üniversite içinde ise 20 Kanada üniversitesi vardı. Times Higher Education (THE) World University Rankings’de (Times Yüksek Öğrenim (THE) Dünya Üniversiteleri Sıralaması) yer alan 100 üniversitenin 5’i, 200 üniversitenin ise 8’i Kanada’daydı. Yüksek lisansa kabul için genel olarak 3.2 gibi bir not ortalaması istense de, mastır gibi programlar için bu genelde son iki senenin ortalaması, hatta bazı bölümler için son senenin not ortalaması anlamına da gelmektedir. Bununla birlikte bölüm derslerinizin not ortalaması daha önemlidir. Öte yandan, kendi danışmanlık deneyimlerimden yola çıkarak şunun altını çizmek istiyorum: 2 not ortalaması ve çok iyi aktivite ve referanslarla yüksek lisans programlarına kabul gören öğrencilerim oldu. O yüzden ümidi kesmeden önce detaylı bir araştırma yapmanızı öneririm.

Üniversiteler arası sunmanız gereken yüksek lisans başvuru evrakları farklılık gösterse de, genel olarak istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

Kanada Yüksek Lisans Başvuru Formu
Pek çok üniversite başvuruyu online olarak yapma imkanı tanıdığı gibi, çıktısını almanızı da istemez.   Fakat başvuru numaranızı, posta ile göndereceğiniz evraklarda belirtmeniz önemlidir.

Başvuru Ücreti
Genellikle online olarak istenen başvuru ücreti 50 Kanada doları ile 150 Kanada doları arasında  değişiklik göstermektedir.

Not Dökümü (transcript) ve Diplomalarınız
İngilizce veya Fransızca not dökümünüz okulunuz tarafından verilmiyorsa noterden onaylı tercümesini orijinal Türkçe dokümanla birlikte iletmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde diplomanız da tercüme edilmelidir.

İngilizce veya Fransızca Yeterlilik Sınavının Sonucu
İngilizce için TOEFL, IELTS gibi sınav sonuçları istendiği gibi, en düşük not, üniversiteye ve bölümüne göre değişmektedir. Ama üniversitenin bir programına doğrudan girebilmek için en az istenen, TOEFL’dan 80 ve IELTS’ten 6 alınmasıdır. Bununla birlikte pek çok öğrencimiz, üniversitelerin kendi hazırlık bölümlerinden yararlanarak şartlı kabulle İngilizce eğitimlerini aynı üniversite bünyesinde tamamlayabilmektedir ve hatta bazı şartlarla bir yandan bölüm derslerini de alabilmektedirler. Fransızca eğitim alacak öğrenciler için bazı üniversiteler Fransızca yeterlilik sınavı isteyebilir, bazıları da istemeyebilirler. Bunun yerine sizin tarafınızdan yazılmış Fransızca bir kompozisyon yeterli olabilir.

 Proje Özetleri
Önceki bölüm konularınızla ilgili proje ya da araştırmalarınızın İngilizce özetleri.

Bireysel Yetkinliklerinizi ve Kişisel Özelliklerinizi Anlatır Nitelikte bir CV (özgeçmiş) 
Özgeçmişinizde mutlaka aldığınız ödüller, sizi onurlandıran madalyalar, liderlik özelliklerinizi öne çıkaran girişimleriniz ve gönüllü katıldığınız faaliyetler de bulunmalıdır. Kanada CV’sinde yaş, cinsiyet gibi bilgileri eklemeniz gerekmemektedir.

Referanslar
Kabul aşamasında akademik referanslarınız düşündüğünüzden çok daha önemli bir role sahiptir. Üniversiteye ve bölüme göre iki veya üç referans mektubu istenmektedir. Referans alınacak öğretim görevlisinin öğrencisi olarak, mutlaka dersini almış olmanız önemlidir. İş deneyimi olanlar için bile mümkünse bir akademik referans eklenmelidir.

Niyet Mektubu
Niyet mektubu hazırlamış olmalısınız. Niyet mektubunu mutlaka profesyonel bir yardım alarak hazırlamanızı öneriyoruz. “Kanada’da neden eğitim almak istiyorsunuz? Kendinize bu eğitimin neler katacağını düşünüyorsunuz? Ülkenize döndüğünüzde nasıl bir iş yapacaksınız?” gibi soruları tatmin eder nitelikte İngilizce bir niyet mektubu hazırlamalısınız.

Araştırma Projesi
Başvuracağınız bölüme, tezli veya tezsiz olma durumuna göre hangi konuda araştırma yapmayı planladığınızı açıklayan yazı.

Portfolyo
Başvuracağınız bölüme göre talep edilebilir, örneğin mimarlık gibi

Burs Başvuru Formu 
Bazı üniversiteler otomatik olarak verdiği gibi, bazı üniversiteler için de sizin başvuru formunu doldurup iletmeniz gerekebilir. Kanada okulları sayısal ve zihinsel yetenekleri ölçen GRE veya GMAT gibi sınavları da isteyebilir.

Ek bilgiler, formlar her zaman istenebilir.

Tezli mastır veya doktora yapacaksanız, sizin araştırmalarınızı yönetecek öğretim görevlisini bulmanız için en iyi yöntem, mailden sonra mutlaka sesinizi duyurmanızdır. Bunun için kendisiyle telefonda konuşmayı talep edebilirsiniz. Araştırmalarınızı yönetecek kişiyi bulmanız, programa kabul edilme şansınızı arttırdığı gibi asistanlık ve burs alma şansınızı da yükseltir.

Gideceğiniz eyalete ve okula göre eğitim ücretleri çok farklılık göstermektedir: Senelik eğitim ücreti 1.000 Kanada doları ila 15.000 Kanada doları arasında değişir. Asistanlık aldığınız takdirde en az 1.200-3.000 Kanada doları arasında aylık geliriniz olabilir.

Eylül dönemi için genelde aralık sonu ve ocak sonu gibi başvuru tarihleri sona ermektedir. Bazı üniversiteler ocak başlangıcını da sunabilmektedir ve genelde son başvuru tarihleri haziran, temmuz gibi bitmektedir.

Kanada üniversiteleri dünya çapında en iyiler arasında yer almaktadır.

Türkan İBİŞ İNCE

EduLife Canada Magazine