Genel Açıklama: Uygun fiyatlara zengin programlarda Kanada’da mastır yapmak isterseniz eğitim süresinin 1-2 yıl arasında değiştiğini söylemekte fayda var. Ülkedeki eğitim veren okulların çoğu...

Genel Açıklama:

Uygun fiyatlara zengin programlarda Kanada’da mastır yapmak isterseniz eğitim süresinin 1-2 yıl arasında değiştiğini söylemekte fayda var. Ülkedeki eğitim veren okulların çoğu sık sık devlet tarafından kontrol edilirken, yüksek lisans sonrası tüm dünyada uluslararası şirketlerde iş bulabilirsiniz.

Kanada’da yabancı öğrencilerin prestijli bir eğitim ve ekonomik fiyatlarla farklı alanlarda yüksek lisans yapmaları mümkündür. Okulların şartlarına göre 1 veya 2 yıl sürebilir. Özellikle MBA gibi pratik mastır programları sadece 1 yıl sürer. Aynı zamanda eğitim alanları çok çeşitlidir.

Başvuru Koşulları:

Türkiye’den YÖK tarafından tanınmış her üniversitenin 4 yıllık bölümlerinden mezun, lisans diplomasına sahip her öğrenci Kanada’da yüksek lisans programlarına başvuru yapabilir! Mastır eğitiminiz için tercih edilen üniversitelere başvururken başvuru ve kabul koşulları olarak öğrencilerden minimum 3.00 GPA (not ortalaması) beklentisi içerisinde olan Kanada yüksek lisans programlarında başarılı olabilmek için de akademik seviyede İngilizce bilgisine sahip olmalarını talep etmektedir.

Üniversite başvurusu öncesinde IELTS ve TOEFL dil yeterlilik sınavlarında her üniversitenin belirlemiş olduğu ve her program için farklılık gösteren taban puanı tutturamayan veya İngilizcesini yeterli görmeyip hazırlık eğitimi almak isteyen öğrenciler Kanada’da eğitimin bir parçası olan Pathway programı ile yüksek lisans eğitimi öncesinde İngilizce hazırlık yılını başarıyla tamamlayarak eğitimlerini alabilirler. Pathway programları dil okulu aracılığıyla alınabileceği gibi Kanada’daki üniversitelerin kendi bünyesinde de verilebilen programlar vardır.

Bazı üniversite ve kolejler İngilizce seviyesi belirli seviyede olan ve daha kısa hazırlık ihtiyacı duyan öğrencilere yaz okullarında İngilizce eğitimi verebilmektedir. Yaz okullarında eğitim alan öğrenciler sonrasında kabul aldıkları programlara devam edebilmektedir.

Başvuru Tarihleri:

Öğrenciler için Kanada’da mastır yapmak, günümüz ekonomik şartlarına bakıldığında oldukça karlı bir yatırım olacaktır. Her yıl binlerce uluslararası öğrencinin Kanada’da yüksek lisans eğitimi için tercih ettiği ülkede akademik dönem genellikle Eylül ve Mayıs ayları arasındadır ve başvurularınızı Ekim’den itibaren yapmanız gerekir. Kanada’da yüksek lisans eğitim süresi bir ya da iki yıllık süreyi kapsar ve eğitim almak istediğiniz programa göre de değişiklik gösterir. Eylül dönemi için

genelde aralık sonu ve Ocak sonu gibi başvuru tarihleri sona ermektedir. Bazı üniversiteler Ocak başlangıcını da sunabilmektedir ve genelde son başvuru tarihleri Haziran, Temmuz gibi bitmektedir.

Çalışma İzni:

Kanada’da eğitimin tercih edilmesindeki bir başka avantaj ise hükümet tarafından öğrencilere, öğrencilik hayatları süresince ve mezun olduktan sonra 3 yıla kadar çalışma izni verilir.

Burslar, Avantajlar: Mastır, MBA, doktora programlarına gitmek isteyen öğrenciler için Kanada üniversitelerinde pek çok burs olanağı mevcut. Aynı zamanda tezli programlarda, maaşlı asistanlık yapma şansı da var.

Maliyetler:

Gideceğiniz eyalete ve okula göre eğitim ücretleri çok farklılık göstermektedir: Senelik eğitim programı ücreti 12.000 Kanada doları ila 35.000 Kanada doları arasında değişir. Toplam maliyetler ise 20.000 ile 45.000 Kanada doları arasında olabilir. Asistanlık aldığınız takdirde en az 1.600-3.000 Kanada doları arasında aylık geliriniz olabilir.

Göçmenlik:

Kanada güçlü ekonomisi ve güzel yaşam koşulları ile dünyanın en çok rağbet edilen ülkelerinden biridir. Kanada’da eğitim almış, bir Kanada üniversitesinin diplomasına sahip, anadil seviyesinde İngilizce konuşabilen biri olarak, eğitiminizden sonra da Kanada’da kalmak isterseniz bu sizin için oldukça kolay olacaktır. Kanada’da üniversite eğitimi alarak kendinize yepyeni bir geleceğin kapılarını açabilirsiniz. Mastır programını bitirenler doğrudan göçmenliğe başvurabilirler. Doktora öğrencileri de eğitimlerinin ilk senesinden itibaren göçmenliğe başvurma olanağına sahipler.

Başvuru Evrakları:

Sunmanız gereken yüksek lisans başvuru evrakları farklılık gösterse de, genel olarak istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

Kanada Yüksek Lisans Başvuru Formu:

Pek çok üniversite başvuruyu online olarak yapma imkanı tanıdığı gibi, çıktısını almanızı da istemez. Fakat başvuru numaranızı, posta ile göndereceğiniz evraklarda belirtmeniz önemlidir.

Başvuru Ücreti:

Genellikle online olarak istenen başvuru ücreti 50 Kanada doları ile 150 Kanada doları arasında değişiklik göstermektedir.

Not Dökümü (Transcript) ve Diplomalarınız:

İngilizce veya Fransızca not dökümünüz okulunuz tarafından verilmiyorsa noterden onaylı tercümesini orijinal Türkçe dokümanla birlikte iletmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde diplomanız da tercüme edilmelidir.

İngilizce veya Fransızca Yeterlilik Sınavının Sonucu:

İngilizce için TOEFL, IELTS gibi sınav sonuçları istendiği gibi, en düşük not, üniversiteye ve bölümüne göre değişmektedir. Ama üniversitenin bir programına doğrudan girebilmek için en az istenen, TOEFL’dan 80 ve IELTS’ten 6 alınmasıdır. Bununla birlikte pek çok öğrencimiz, üniversitelerin kendi hazırlık bölümlerinden yararlanarak şartlı kabulle İngilizce eğitimlerini aynı üniversite bünyesinde tamamlayabilmektedir ve hatta bazı şartlarla bir yandan bölüm derslerini de alabilmektedirler.

Fransızca eğitim alacak öğrenciler için bazı üniversiteler Fransızca yeterlilik sınavı isteyebilir, bazıları da istemeyebilirler. Bunun yerine sizin tarafınızdan yazılmış Fransızca bir kompozisyon yeterli olabilir.

Proje Özetleri:

Önceki bölüm konularınızla ilgili proje ya da araştırmalarınızın İngilizce özetleri.

Bireysel Yetkinliklerinizi ve Kişisel Özelliklerinizi Anlatır Nitelikte bir CV (Özgeçmiş):

Özgeçmişinizde mutlaka aldığınız ödüller, sizi onurlandıran madalyalar, liderlik özelliklerinizi öne çıkaran girişimleriniz ve gönüllü katıldığınız faaliyetler de bulunmalıdır. Kanada CV’sinde yaş, cinsiyet gibi bilgileri eklemeniz gerekmemektedir.

Referanslar:

Kabul aşamasında akademik referanslarınız düşündüğünüzden çok daha önemli bir role sahiptir. Üniversiteye ve bölüme göre iki veya üç referans mektubu istenmektedir. Referans alınacak öğretim görevlisinin öğrencisi olarak, mutlaka dersini almış olmanız önemlidir. İş deneyimi olanlar için bile mümkünse bir akademik referans eklenmelidir.

Niyet Mektubu:

Yüksek lisans için hazırlanacak olan niyet mektubunun özenerek hazırlanmasını öneriyoruz.

Araştırma Projesi:

Başvuracağınız bölüme, tezli veya tezsiz olma durumuna göre hangi konuda araştırma yapmayı planladığınızı açıklayan yazı.

Portfolyo:

Başvuracağınız bölüme göre talep edilebilir, örneğin mimarlık gibi

Burs Başvuru Formu:

Bazı üniversiteler otomatik olarak verdiği gibi, bazı üniversiteler için de sizin başvuru formunu doldurup iletmeniz gerekebilir.

Ek Sınavlar:

Kanada okulları sayısal ve zihinsel yetenekleri ölçen GRE veya GMAT gibi sınavları da isteyebilir.