Waterloo Üniversitesi Rektörü Sayın Feridun Hamdullahpur İle Röportaj Waterloo Üniversitesi Rektörü Sayın Feridun Hamdullahpur İle Röportaj
Waterloo Üniversitesi olarak, çalışma ve okuma programımız var ve işveren işbirliklerinde dünyada birinci sıradayız ki bunun öğrencilerimizi ülkede işe alımlarda en üst sıralara çıkarmaya... Waterloo Üniversitesi Rektörü Sayın Feridun Hamdullahpur İle Röportaj

Waterloo Üniversitesi olarak, çalışma ve okuma programımız var ve işveren işbirliklerinde dünyada birinci sıradayız ki bunun öğrencilerimizi ülkede işe alımlarda en üst sıralara çıkarmaya faydası olduğunu görmekteyiz.

Waterloo Üniversitesi’ndeki STEM-ilişkili (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) programlar rekor sayılarda başvurular almaya devam ediyor.

EduLife Canada Dergisi olarak katıldığımız tüm uluslararası eğitim fuarlarında Waterloo Üniversitesi stantlarında oluşan kuyruklara şaşmamak gerek. Kanada’nın en prestijli üniversitelerinden olan Waterloo Üniversitesi dünyanın farklı ülkelerinden öğrencileri, akademisyenleri çekmeye devam ediyor. Waterloo Üniversitesi Rektörü Sayın Feridun Hamdullahpur’un İstanbul Teknik Üniversitesi geçmişini öğrendiğimizde hem şaşırdık hem de sevindik. Kendisinin tecrübelerinin Türkiye’den Kanada’ya okumak üzere gitmek isteyenler için çok faydalı olacağını düşünmemiz bir yana o çok ilgi gören Waterloo Üniversitesi’ni en yetkili kişisinden dinlemek gerçekten heyecan verici! Sayın Hamdullahpur’un sorularımıza verdiği yanıtların detaylarında, Waterloo Üniversitesi’nin bugününü, yarınını, gelecek programlarını bulacaksınız.

Bize kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

Araştırma ve yükseköğretim alanında 35 yılı aşkın bir kariyerim var. Kariyerim boyunca ısı-akışkan ve enerji mühendisliği konularında aktif bir araştırmacı, tutkulu bir öğretmen ve akademik yönetici oldum. 2010’da Waterloo Üniversitesi’nin 6. rektörü olarak göreve başladım. Waterloo Üniversitesi Rektörü olarak görev süremi, deneysel öğrenmeye odaklanan yaratıcı bir kültürün zenginleşmesine adayarak, öğretim ve araştırmada mükemmeliyeti teşvik etmeye ayırdım. Aynı zamanda Kanada Dijital Altyapı Liderlik Konseyi’nin de başkanıyım ve dünyada Birleşmiş Milletler HeforShe Impact 10x10x10   inisiyatifine   katılan   10   üniversite rektöründen biriyim.

Waterloo Üniversitesi’ndeki  sorumluluklarınız neler?

Waterloo’daki geniş görev yelpazem şunları içeriyor:

  • Waterloo Üniversitesi’ni yenilik ve mükemmeliyetin bir arada bulunduğu, dünyada tanınan bir üniversite olarak daha da ileriye taşıyacak stratejik yönetimi sağlamak
  • Öğrencilerin maksimum  potansiyellerini ortaya koyabilmeleri için en iyi ortamın oluşturulmasını sağlamak
  • Waterloo Üniversitesi’nin stratejik önceliklerini yerine getirebilmesi için iyi yönetilmesini ve finansal olarak iyi durumda olmasını sağlamak

Bize Nova Scotia Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki eğitiminizden bahsedebilir misiniz?

İki kurum da harikaydı. Farklı tecrübeler yaşadım. İTÜ’deki 6 yılım çok sıkı çalışma gerektiriyordu ama aynı zamanda pek çok şey öğrendiğim için tatmin ediciydi. Nova Scotia’da akademik ortamdaki mükemmeliyet, araştırmacı ve eğitimci olarak gelişimim için çok önemli olan yaratıcı düşünme ve araştırma entegrasyonuyla bir aradaydı.

Waterloo Üniversitesi Rektörü olarak, kariyeriniz boyunca aktif bir araştırmacı olduğunuzu biliyoruz. Waterloo Üniversitesi’nde araştırmacı olmanın avantajları nelerdi?

Waterloo’da araştırmacı olmak, rektör olarak yaptıklarınızı büyük ölçüde şekillendiriyor. Araştırma ve öğrencilerin birbirinden ayrı düşünülemediği, araştırma yoğunluklu bir üniversitede, öğretim görevlileri ve ihtiyaçlarına, karşılaştıkları zorluklara ve önceliklerine duyarlı olan bir ortamda araştırmacı olmak onları daha iyi anlamamı, daha destekleyici bir ortam sağlamak için çalışmamı ve ezber bozan araştırma ve geliştirmeler için kaynak sağlama fırsatları yaratmamı sağlıyor.

İş hayatıyla entegre eğitimli (akademik dönemler arasında iş tecrübesi) programlarımızın gücü, tıpkı ders seçeneklerimizin çeşitliliği ve yoğunluğu gibi, Waterloo’yu diğer lider üniversitelerden ayırıyor.

Waterloo Üniversitesi’nde okumak isteyen Türk öğrencilere ne önerirsiniz?

90’danfazlaülkedenöğrenciyiağırlayanüniversite, çeşitlilik içeren bir uluslararası popülasyona sahip. Üniversite 2017 sonbahar döneminde Türkiye’den 21 öğrenci ağırladı. Her yıl üniversiteden temsilciler, muhtemel öğrencilerle ve aileleriyle buluşup Waterloo Üniversitesi’nde öğrencilik ve yaşamın yanı sıra, dünyadaki en büyük örnek olan iş hayatıyla entegre eğitim programımız hakkında bilgi vermek için Türkiye’ye seyahat ediyorlar. Türkiye’den Kanada’ya adaptasyonu kolaylaştırmak için İngilizce dil desteği, uluslararası akran toplulukları ve göçmenlik danışmanlığı gibi pek çok destek de sağlanıyor.

 

Kanada’da eğitimi neden önerirsiniz?

Kanada’yı eğitim için önermemin en önemli 5 sebebi şunlar olur:

  • Dünya standartlarında eğitim – Kanada’nın eğitim sistemi dünyada sırada yer alıyor.
  • Prestijli diploma – Kanada diploması hem ülke içinde hem de yurt dışında pek çok kapı açar.
  • İş fırsatları – eğitim hayatınız süresince ve mezun olduktan 3 yıl sonrasına kadar kampüste veya kampüs dışında çalışabilirsiniz.
  • Güvenli, huzurlu, ve politik olarak istikrarlı – Kanada yaşamak için dünyanın en iyi ülkelerinden
  • Ekonomik – eğitim ücretlerimiz ve yaşam masrafları genelde İngiltere’den ve Amerika Birleşik Devletleri’nin pek çok bölgesinden daha düşük.

İstihdam açısından Kanada’da bir üniversitede okumanın avantajları neler?

Belirlenmiş eğitim kurumlarının mezunları, mezuniyet sonrası üç yıla kadar çalışma izni fırsatına sahip. Tam zamanlı öğrenciler ayrıca, okul yılı süresince yarı zamanlı ve düzenli olarak belirlenen tatil dönemlerindeyse tam zamanlı çalışabilir.

Waterloo Üniversitesi olarak, çalışma ve okuma programımız var ve işveren işbirliklerinde dünyada birinci sıradayız – ki bunun öğrencilerimizi ülkede işe alımlarda en üst sıralara çıkarmaya faydası olduğunu görmekteyiz.

Şu an için Waterloo Üniversitesi’ndeki en popüler programlar hangileri?

STEM-ilişkili (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) programlar rekor sayılarda başvurular almaya devam ediyor ve bu giriş koşullarının zorlaşmasına sebep oluyor. Bilgisayar Bilimi, giriş koşulları açısından bu senenin en zorlu bölümüydü.

Sosyal bilimler de yüksek başvuru ve kabul sayılarına ulaştı – Bilim ve Sanat alanlarındaki öğretim üyelerimiz ve iş hayatıyla entegre öğrenme fırsatları sayesinde. İş hayatıyla entegre eğitim (akademik dönemler arasında iş tecrübesi) programlarımızın gücü, tıpkı ders seçeneklerimizin çeşitliliği ve yoğunluğu gibi, Waterloo’yu diğer lider üniversitelerden ayırıyor.

Giriş koşulları nelerdir ve öğrenciler Waterloo’ya nasıl başvuru yapabilirler?

Giriş için beklenen başarı koşulları yüzde 80’lerden 95’lere kadar uzanabilir ve ek koşullar içerebilir. Öğrenciler Ontario Üniversiteleri Başvuru Merkezi (OUAC) aracılığıyla başvurabilir ve birden fazla bölüm için başvuru yapabilirler. Sonraki adımlar için doğrudan başvuru sahipleriyle iletişime geçiyoruz ve gecikmeden detaylı bilgi sağlıyor, sorularını cevaplıyor ve onlar için süreci olabildiğince kolaylaştırmaya çalışıyoruz.

Bize gelecek programlardan ve girişimlerden bahsedebilir misiniz?

Yeni ve planlama aşamasında olan pek çok programımız var. Yakın zamanda Mimari Mühendislik, Bilim ve Havacılık, Küresel Ticaret ve Dijital Sanatlar programlarını sunduk. Aynı zamanda diğer tüm Kanada üniversitelerinden daha çok sayıda yüksek seviyeli yapay zeka dersleri de sunuyoruz.

Türkiyeli öğrencilerin Kanada’ya adaptasyon süreci hakkında ne düşünüyorsunuz? Bize aktarabileceğiniz tecrübeleriniz var mı?

Üniversite, tüm uluslararası öğrencilere Waterloo’ya varışlarıyla birlikte yumuşak bir geçiş süreci sağlamayı gerçekten önemsiyor. Kanada yaşamına ve üniversitedeki yaşama alışma sürecinde öğrenciler için pek çok destek mümkün; İngilizce dil programları, helal, koşer, vegan ve vejetaryen seçenekleri içeren yemek planları ve havalimanından karşılama gibi.

Öğrencilerle vize ve çalışma izni başvuruları, öğrenci kartları ve uluslararası oryantasyon gibi konularda bilgi sağlamak için onlar daha okula varmadan iletişime geçiyoruz.

İlk Yıl Oryantasyonu, uluslararası öğrencilerin yerli öğrencilerin yanı sıra, çalışanlar ve öğretim görevlileriyle tanıştıkları hafta boyu süren bir etkinlik. Aynı zamanda özellikle uluslararası öğrencilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış Uluslararası Öğrenciler Akran Programı’mız var.

Son olarak, EduLife Canada Dergisi ile Türkiye’de Kanada eğitimini tanıtmaya çalışıyoruz. Dergimiz hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EduLife Canada Dergisi’nin Kanada eğitim sistemini Türkiye’deki insanlara tanıtması mükemmel. Dergi Kanada’daki eğitim sistemiyle ilgilenen ailelere, öğrencilere ve öğretmenlere ulaşma konusunda kilit rol oynuyor ve onlara fırsatları gösteriyor.

 

Röportaj: Ciran Derya AYGÜL