İngilizce Kanada’da Öğrenilir İngilizce Kanada’da Öğrenilir
İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki resmi dili olan Kanada’da, Quebec eyaletinin  resmi dili Fransızca, New Brunswick eyaletinin resmi dili hem Fransızca hem İngilizce,... İngilizce Kanada’da Öğrenilir

İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki resmi dili olan Kanada’da, Quebec eyaletinin  resmi dili Fransızca, New Brunswick eyaletinin resmi dili hem Fransızca hem İngilizce, diğer tüm eyaletlerin resmi dili ise İngilizcedir. Yani Kanada, hem İngilizceyi hem Fransızcayı rahatlıkla öğrenebileceğiniz bir ortama sahiptir.

Kanada’daki dil okulları, alanlarında uzmanlaşmış öğretmenleriyle kaliteli bir eğitim sunar. Bu nedenle, dil okulu seçerken gideceğiniz şehri ve istediğiniz ortamı daha çok göz önünde bulundurmalısınız. Üstelik bir dil okuluna kayıt olmak için herhangi bir ön şart gerekmez. Yani dileyen herkes, hangi okuldan mezun olursa olsun dil okullarına başvuru yapabilir.

Dil okullarına yılın her döneminde, her ay başı, hatta her hafta başı başlamak mümkün. Kolej ve üniversitelerde, 7 haftalık veya 3 aylık dönemler şeklinde de dil eğitimi verilebiliyor. Eylül, Kasım, Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz ayları genellikle başlangıç dönemleridir.

Dil eğitimi başvuruları, yapılan en kolay başvurulardan biridir. Evrak olarak okulların başvuru formlarının doldurulup gönderilmesi yetiyor. Başvuru ücreti okuldan okula değişiklik gösteriyor ve ortalama 100-150 Kanada doları arasında. Bazı okullar kabul mektubuna işlemek için pasaport numaranızı da isteyebilir.

Kanada, dünyanın her yerinde anlaşılabilir, akıcı ve temiz olarak nitelendirilen bir İngilizcesiyle övünür ve aynı ölçüde Fransızca öğrenmek için de avantajlarla doludur. Kanada’da öğreneceğiniz Fransızca, uluslararası seviyededir ve dünyanın her yerinde kendinizi rahatlıkla ifade edebilmenizi sağlar.

Kanada’da konaklama, yeme-içme, eğitim ücreti ve cep harçlığı da dâhil olmak üzere üç aylık bir eğitimin maliyeti 6.000 – 8.000 Kanada doları arası, 6 aylık bir eğitimin maliyeti ise 12.000 – 15.000 Kanada doları arasındadır.

Öğrenciler aile yanında, yurtta ya da kendi imkânları ile ev arkadaşı bularak veya yalnız ev tutarak yaşayabilirler. Okullar, öğrencilerin konaklayacak yer bulması konusunda yardımcı oluyorlar.

6 aydan kısa süreli dil eğitimi için öğrenci vizesine ihtiyaç yokken, 6 aydan uzun süreli eğitimlerde mutlaka öğrenci vizesi alınması gerekiyor. Dil eğitiminin uzun dönemli alınması ise çok daha ekonomik olması açısından tercih edilebilir.

Her dil okulu eğitim programlarının içine; doğa gezilerinden, konaklamalı hafta sonu gezilerine, ülkeyi gezip görerek, yaşayarak, dili verimli bir şekilde kullanabileceği, farklı kültürden öğrencilerin kaynaşma ve o kültürleri öğrenme fırsatı yakalayabileceği aktiviteleri de dâhil eder.

Çalışma izni kullanmak isteyenlerin, dil eğitimini bir kolej veya üniversite bünyesinde almayı tercih etmeleri gerekiyor. Buna karşılık, kolej ve üniversitede dil eğitimleri ücretlerinin dil okullarına göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Okulun öğrenci sayısı, öğrencilere sağladığı olanaklar, öğrencilerin geldikleri ülkelere göre iyi bir dağılım göstermesi, eğitim ücreti ve sundukları aktivitelerin çeşitliliği dil eğitimi tercihinde Kanada’yı ön plana çıkarıyor. Bunların yanında programların esnek oluşu, performansa göre sınıf atlatma gibi seçeneklerin olmasının da öğrenci açısından avantaj olduğu unutulmamalı.

Kanada’da dil okulları; Genel İngilizce, Genel Fransızca, İş İngilizcesi, İş Fransızcası, ayrıca TOEFL, IELTS, DELF, DALF, TEF, TF hazırlık kursları, Cambridge FCE-CAE sınav hazırlık kursları, yaz kampları, TESOL sertifika programları gibi pekçok seçenek sunar. Her dil okulu eğitim programlarının içine; doğa gezilerinden, konaklamalı hafta sonu gezilerine, ülkeyi gezip görerek, yaşayarak, dili verimli bir şekilde kullanabileceği, farklı kültürden öğrencilerin kaynaşma ve o kültürleri öğrenme fırsatı yakalayabileceği aktiviteleri de dâhil eder.

Kanada dil okullarının programlarında bulunan ve dili belirli bir düzeye getirebilmiş olmanın ölçüsü olarak bilinen çeşitli sınavlar, serti kalar konusunda kısa bilgiler içeren listeyi EduLife Canada Dergisi okurları için derledik.

TOEFL: TOEFL (Test of English as a Foreign Language, Türkçe: Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı), standart Amerikan İngilizcesi’ni üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen bir sınavdır. Pekçok İngilizce eğitim veren üniversiteye başvurularda bu sınav istenir. Dünyanın çoğu ülkesinde yılda birkaç kere uygulanan bu sınavı ABD’de Educational Testing Services şirketi düzenler.

IELTS: IELTS (International English Language Testing System, Türkçe: Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi), İngilizce dil seviyesi belirleme için uluslararası alanda geçerliliğe sahip bir sınav sistemidir. 1989 yılında başlatılan sınav Cambridge Üniversitesi yabancılar için İngilizce Sınav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafından düzenlenmektedir.

Sınav iki türde yapılır: Akademik ve Genel. Akademik sınav İngilizce konuşulan bir ülkede üniversite eğitimi almak veya mesleklerini icra etmek isteyenler için gereklidir. Genel amaçlı sınav ise akademik olmayan çalışma, staj veya göçmenlik başvuruları için gereklidir.

Sınavda başarısız olma durumu yoktur 1 (bilgisi yok) ile 9 (uzman) arasında değişen seviye belirleme üzerine kurulmuştur. Üzerinden iki yıldan fazla geçmiş olan sınav sonuçları geçersiz sayılmaktadır. IELTS yüksek eğitim ve göçmenlik başvurusu için dünyadaki en popüler sınavdır.

DELF, DALF: DELF (Fransızca Dilinde Eğitim Diploması) ve DALF (İleri Seviye Fransızca Dili Diploması) Fransızca dilini öğrenen yabancıların yetkinliklerini belgeleyen ve Fransız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen resmi dil diplomalarıdır. DELF B2 yüksekokullar ve Fransız üniversitelerine kayıt olmak için gerekli dil seviyesine denk bir diplomadır ve bu diplomanın alınması, bu kurumlara kabul edilmek için geçilmesi gereken testlerden muaf olmayı sağlamaktadır.

TEF: TEF (Fransızca Dil Değerlendirme Testi) Paris Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği, uluslararası geçerliliğe sahip Fransızca dil testidir.
Bu belge, 2 yıl geçerlidir. Mesleki, akademik veya kişisel amaçlı becerileri değerlendirir.

CPE: Certificate of Proficiency in English (İngilizce Ustalık Sertifikası) Cambridge sınavlarının en üst basamağıdır. Üniversite ve şirketlerde geçerliliği olan sertifikadır. Bu sertifika sahipleri İngilizceyi ana dilleri kadar iyi konuşabilirler.

CAE: Cambridge Certificate of Advanced English (İleri İngilizce Cambridge Sertifikası). İngilizcesinin akademik seviyede olduğunu kanıtlamak isteyenlerin girmesi gereken ilk sınavdır. Akıcı bir İngilizce ile sosyal ve profesyonel alanda konuşabilenler içindir.

FCE: İngilizce konuşulan bir iş ortamında çalışmak,ingilizce konuşulan bir ülkede yaşamak veya temel düzeyde ya da üniversite öncesi İngilizce ders almak isteyen adaylar için uygundur. FCE dört bölümden oluşur. Okuma, İngilizce kullanımı, Yazma ve Dinleme sınavları aynı gün yapılır. Konuşma sınavına ise başka bir gün girmeniz gerekebilir. Konuşma sınavı, iki sınav gözetmeni ve diğer sınav adaylarından birinin katılımıyla yapılır.

TESOL: Anadili İngilizce olmayan öğretmenlik bölümü öğrencileri, mezunları ya da iyi seviyede İngilizce bilen ve bu alanda deneyimi olanlara yöneliktir. Bu kursun sonunda uluslararası düzeyde geçerliliği olan bir İngilizce öğretmenliği sertifikası alınır.

 

Yazı: Ciran Derya AYGÜL

EduLife Canada Magazine