Kanada Öğrenci Vizesi Başvurusunda Sık Yapılan Hatalar Kanada Öğrenci Vizesi Başvurusunda Sık Yapılan Hatalar
Başka bir ülkede eğitim almak çok keyifli ama aynı zamanda dikkatle planlanması gereken bir süreç. Bu süreçte en önemli aşamalardan biri kabul mektubundan sonra... Kanada Öğrenci Vizesi Başvurusunda Sık Yapılan Hatalar

Başka bir ülkede eğitim almak çok keyifli ama aynı zamanda dikkatle planlanması gereken bir süreç. Bu süreçte en önemli aşamalardan biri kabul mektubundan sonra elbette vize başvurusunun eksiksiz yapılması. Bunun için Kanada öğrenci vize başvurusunda en sık yapılan hatalara hep birlikte bakalım.

  • Niyet Mektubu: Başvurunun aslında temeli ve aynı zamanda evrakların söyleyemediği ama sizin kendinizi anlatmanıza fırsat yaratacak başvurunuzu değerlendiren memur ile sohbet şansınız. Tabii ki bu sohbet tamamen hedef odaklı, düzgün bir İngilizce ile yazılmış olmalı ve bir sayfayı geçmemeli. Niyet mektubunda çok net bir şekilde şu anki eğitim ve varsa kariyer hayatınızı ve Kanada’da alacağınız eğitim ve sonrası için olan kariyer planınızı net olarak belirtmeniz gerekiyor. Aynı zamanda aile geçmişiniz ve varsa sponsorlarınızı ve giderlerinizini nasıl karşılayacağınızı da muhakkak belirtmeniz gerekiyor. Niyet mektubunda sık yapılan hatalar çok uzun olması, Kanada’da alınacak eğitimin şu ana kadar yaptıklarınızla bağdaşmaması veya tamamen bir kariyer değişikliği olmuşsa düzgün bir şekilde açıklanmaması. Aynı zamanda maddi olarak aile veya sponsorlardan destek alınacak ise belirtilmemesi. Kariyer planının düzgün, basit, akıcı bir dille yazılmamasını sayabiliriz.
  • Evrakların İngilizceye Çevrilmemesi: Evrakların İngilizce tercümesiyle sunulması gerekiyor.
  • Maddi Durum Belgelerinin Eksik Olması: Gelirin nereden geldiğinin tam olarak belirtilmemesi. Kira gelirleri, fonlar veya satıştan elde edilen paralar olabilir. Bunların net olarak belirtilmesi gerekiyor. Varsa sponsorların maddi durum belgeleri, banka geçmişlerinin sunulması gerekiyor.
  • Bankada Yeterli Miktarın Bulunmaması: Bankada alacağınız eğitimin süresine göre ama en fazla bir sene için eğitim ve yaşam giderlerinizi karşılayacak paranın bulunması gerekiyor.
  • Evrak Eksikliği: Eğer bir yerde çalışıyorsanız maaş bordrosu, işinizin varsa tanımı, izniniz varsa izninize dair evrakların alınmaması.
  • Evraklarda Sahtecilik: Kanada Büyükelçiliği verilen evrakların doğru olup olmadığını inceliyor. Sahte belgeler başvurunuzun reddedilmesinin yanı sıra bir süre hiç vize alamamanıza dahi neden olabilir. Evrakta sahtecilik ciddi bir suçtur.
  • Yanlış Bilgi Vermek veya Yalan Beyanda Bulunmak: Mesela daha önce vize reddi almış birinin bu bilgiyi kasıtlı olarak saklaması veya askerlik yaptığı halde yapmadığını belirtmesi gibi.
  • Seyahat Geçmişini Belirtmemek: Daha önce başka ülkelere giriş, çıkışlarınız olduysa, bunları varsa kanıtları (vize fotokopileri) ile birlikte belirtmemek veya niyet mektubuna yazmamak. Seyahat geçmişi vize almanızı kolaylaştıran etkenlerden birisidir.
  • Dil Yeterliliğinin Belgelenmemesi: Belli bir seviyede dil bilginiz varsa ya da ileri seviyede bu sınavlara ait belgelerin sunulması vize için sadece avantajını olacağı için mutlaka vize evraklarına eklenmelidir.
  • Diğer Destekleyici Belgelerin Eklenmemesi: Örneğin mühendissiniz ama tamamen bir kariyer değişikliğine gidip aşçılık okumak istiyorsunuz. Bu sırada zaman içinde aşçılıkla ilgili kısa sertifikalar, eğitimler, atölyeler vs aldınız, bunları mutlaka eklemek gerekir.
  • Formlarda Hatalar: Bilgilerinizi girerken mutlaka dikkatlice kontrol ediniz.
  • Vize Uzatacak Öğrencilerin Vizeleri Bittikten Sonra Başvurmaları: Vizeniz bitmeden en az üç ay önce Kanada öğrenci vizesi uzatma işlemi için başvurmanız gerekiyor.

EduLife Canada